…we simply make it count!

Cota redusă de TVA la locuițe – reguli noi în 2019

#cotăredusa #locuinte #regulinoi #cincilasută

COTA REDUSĂ DE TVA – 5% LA LIVRAREA DE LOCUINTE – MODIFICĂRI SEMNIFICATIVE

Începând cu 20 ianuarie 2019, persoanele fizice au mai puține restricții în ceea ce privește achiziția de locuințe noi cu cota redusă de TVA , respectiv cu 5% față de cota standard de 19%.

Prin Legea 30/2019, la scurt timp după ce construcțiile au fost declarate domeniu strategic al economiei naționale, au fost modificate prevederile Codului Fiscal care reglementează cota de 5% TVA pentru locuințe

Rămâne de văzut, dacă această extindere a aplicabilității cotei reduse la locuințe, destinată să crească piața operațională a dezvoltatorilor imobiliari, va avea efectul – logic și firesc – de diminua prețurile locuințelor noi.

Astfel, spre deosebire de anii anteriori, începând din 2019 locuințele noi pot fi achiziționate cu cotă redusă de TVA fără a mai fi limitate la O SINGURĂ LOCUINȚA respectiv nu va mai fi necesară declarația notarială la data semnării contractului .

Mai mult, în ceea ce privește achiziția caselor de locuit este eliminată condiția legată de teren, respectiv ca suprafața de teren să nu fie mai mare de 250 m.p..

Rămân,însă, condițiile pentru aplicarea cotei de 5% și în 2019 în ceea ce privește:
– valoarea maximă a locuinței de 450.000 lei exclusiv T..V.A.,
– o suprafață maximă utilă de 120 m.p.
– de a putea fi ultilizate ca atare la momentul vânzării.

Cota de 5% TVA pentru livrarea de locuințe a fost introdusă în 2009 prin Ordonanța 200/2008 prin setul de politici publice ce urmăresc realizarea protecției sociale și a bunăstării cu respectarea condițiilor impuse de Directiva 112/2006 privind T.V.A., respectiv cu impunerea unor condiții limitative la achiziție.

Prin modificare adusă art. 291 alin.3 lit.c se elimină practic doua condiții importante – număr de achiziții efectuate de o persoană și suprafață de teren și se păstrează condiția de valoare și de suprafață utilă.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email