…we simply make it count!

Impozit pe profit plăți trimestriale sau plăți anticipate în 2019?

Impozit pe profit cu plăți trimestriale sau cu plăți anticipate?

Aplicarea sistemul de plăți anticipate poate fie un avantaj pentru societățile care au o strategie de creștere, prin optimizarea plăților efectuate la bugetul de stat și prin predictibilitatea cash-flow-ului pentru un an calendaristic.

Nu în ultimul rând, opțiunea de plată anticipată a impozitului pe profit degrevează departamentele financiar-contabile de activitatea trimestrială determina trimestrial valoarea fiscală a profitului într-o companie.

Pentru companiile care în anul 2019 plătesc impozit pe profit, fie că au venituri mai mari de 1.000.000 de euro fie că au optat, acum după 25 ianuarie este momentul să analizeze dacă optează pentru plăți anticipate.

Opțiunea pentru anul 2019 se exercită prin depunerea declarației 012 -Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare și plată a impozitului pe profit – până pe data de 31 ianuarie 2019.

Ce înseamnă plăți anticipate pentru impozitul pe profit și care este mecanismul?

Practic, impozitul pe profit din anul 2018 se înmulțește cu indicele de inflație comunicat de către A.N.A.F. , se împarte la patru rezultând tranșe egale de plată la termenele din:
– 25 aprilie 2019
– 25 iulie 2019
– 25 octombrie 2019
– 25 decembrie 2019

Diferența între impozitul calculat efectiv pentru anul fiscal 2019 se regularizează în data de 25 martie 2020 prin declarația 101- privind impozitul pe profit.

Un alt aspect care trebuie analizat în decizia de a opta pentru plăți anticipate este faptul că opțiunea este obligatorie pentru următorii doi ani.

Temei legal : Legea 227/2015 privind Codul Fiscal
Art.41 alin. 3
(3) Opțiunea pentru sistemul anual de declarare și plată a impozitului pe profit se efectuează la începutul anului fiscal pentru care se solicită aplicarea prevederilor alin. (2). Opțiunea este obligatorie pentru cel puțin 2 ani fiscali consecutivi. Ieșirea din sistemul anual de declarare și plată a impozitului se efectuează la începutul anului fiscal pentru care se solicită aplicarea prevederilor alin. (1). Contribuabilii comunică organelor fiscale competente modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare și plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal respectiv. Contribuabilii care intră sub incidența prevederilor art. 16 alin. (5) comunică organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare și plată a impozitului pe profit, în termen de 30 de zile de la începutul anului fiscal modificat.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email