…we simply make it count!

Implicații ale salariului minim în construcții în contextul crizei de resurse umane

#salarii #comparație #câștiguriînconstrucții #costangajator #OUG114
Influențe în costurile altor angajatori?


Începând cu 1 ianuarie 2019, salariul minim în construcții este 3.000 lei și sunt acordate și facilități semnificative persoanelor fizice.

În implementarea acestei măsuri au apărut multe dificultăți și multe întrebări la care se așteaptă răspuns printr-un act normativ subsecvent. Una din întrebări este dacă într-o companie de construcții, obligativitatea de a asigura cei 3.000 lei salariu minim este pentru tot personalul sau numai pentru COR-ul (funcțiile) corespunzător CAEN-urilor reglementate.
Adică, ești obligat să asiguri salariul minim inclusiv personalului administrativ ( femeie de serviciu, paznic, șofer, contabil, personal din vânzări, etc) sau numai pentru cei direcți productivi?

O altă întrebare este legată de faptul că în România anului 2019 negocierea salariului la angajare este LA NET și nu la BRUT, pentru că nu avem încă cultura costurilor în afacere. Întrebarea care se pune este:

Ce se întâmpla în luna în care cifra de afaceri nu va fi de 80% din construcții? Ce brut trebuie să i se dea salariatului același sau cel prin care i se cuvine același net ?

Pentru că până la urmă a muncit la fel ca și luna trecută.
Și aceste două întrebări puse în contextul crizei de resurse umane generează a treia întrebare:
Cum vor fi influențate costurile cu forța de muncă – în contextul unei politici de retenție și a unui sistem de remunerare profesional – în companiile care nu au obiect de activitate construcțiile?


Si evident, am început să fac calcule ca să îmi dau seama care este diferența de cost/angajat la același net.
De ce am ales netul în aceste calcule? Pentru că netul face diferența în recrutare și retenție în 80% din companiile din România, chiar dacă într-un mediu social și antreprenorial fundamentat pe baze corecte

Poate este momentul ca fiecare antreprenor să își pună problema la modul cel mai serios cu putință cum poate face ca în afacerea lui SALARIUL NET să fie ultimul lucru pentru care omul stă în firmă.

Am învățat de la Nicolae Petre de la CBC România că cele cinci motive pentru care oamenii rămân loiali și fideli angajatorului sunt:
1. Climatul
2. Relația cu șeful
3. Organizarea
4. Cariera
5. Banii

Tot de la el am învățat că deși pare imposibil și greu, se poate.

Până la urmă SUMA BRUTĂ este dreptul salarial al angajatului iar punctajul de pensie se calculează la brut. NU?

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email