…we simply make it count!

26 octombrie 2020 – Ziua Z în relația cu Fiscul

Pentru ca ne apropiem de data de 26 octombrie 2020 este foarte important de reținut că este ziua în care expiră măsurile derogatorii privind plata obligațiilor fiscale la buget.

Din 27 octombrie 2020 ne reîntoarcem la  regulile impuse de Codul de Procedură Fiscală. Revenim la calcularea accesoriilor și la executări silite pentru sume neachitate la stat.

Ca o măsură tranzitorie intre perioada de „glob de sticlă” și normalitatea unui stat care colectează taxe, este în discuție o altă măsura legislativă. Se discută din ce în ce mai mult de o nouă înlesnire la plată prin care companiile, care au acumulat datorii fiscale de la declararea stării de urgență, să poată obține eșalonarea pentru o perioada de douăsprezece luni, fără constituirea unei garanții .

Cel mai probabil această măsură nu va include facilități la plată pentru obligațiile fiscale aferente șomajului tehnic, pentru simplu motiv că sumele încasate de la buget pentru măsura șomajul tehnic au fost sume brute, inclusiv contribuțiile sociale și impozitul pe salarii.

Cu siguranță, în câteva zile va fi publicată această Ordonanță de Urgență în Monitorul Oficial, mai ales ca este deja în dezbatere publică.

Ca un rezumat, imediat ce a fost instituită starea de urgență prin Decretul 195/16.03.2020, printre primele  măsuri luate de autorități pentru a proteja mediul de afaceri au fost:

 • suspendarea executărilor silite în curs pentru datorii la buget  la data de 17 martie 2020
 • suspendarea executărilor silite pentru orice obligație fiscală neachitată care are scadență după data de 17 martie 2020
 • anularea calculării accesoriilor fiscale ( majorări și penalități) pentru datoriile fiscale care au avut termen de plată începând cu data de 25.03.2020

În fapt putem spune că a fost o relaxare fiscală , încă din prima zi de stare de urgență nu a existat presiunea termenelor de plată la buget și nici a majorărilor de întârziere. Deși cred că în acest moment nu are nici o importanță prin ce act normativ au fost implementate, masurile au fost introduse prin O.U.G. 29/2020 și expirau în data de 15 iunie 2020 ulterior au fost menținute prin O.U.G. 99/2020 până pe data de 25 octombrie 2020, respectiv 26 octombrie 2020.

Începând cu data de 27 octombrie 2020, se revine  la: 

 • reactivarea popririlor care erau instituite asupra conturilor bancare la data de 17 martie 2020
 • reluarea executărilor silite care au fost suspendate în data de 17 martie 2020
 • calcularea accesoriilor dacă plățile nu sunt efectuate în termen
 • la poprirea conturilor bancare după 30-60 zile dacă nu sunt efectuate plățile la buget
 • la toate celelalte mijloace de executare silită enumerate în Codul de Procedură Fiscală

Foarte important este ce înseamnă „prin efectul legii” încetarea suspendării executărilor silite pentru acele companii care în data de 17 martie 2020 aveau conturile blocate de fisc. Practic în data de 27 octombrie 2020 nu vor mai avea acces la conturi pentru că executarea silită se va relua prin efectul legii și conturile vor la fel de blocate și inaccesibile ca și în data de 16 martie 2020 – atât pentru persoane fizice cât și pentru persoane juridice.

La fel se va întâmpla și pentru orice altă fază sau formă de executare de executare silită a creanțelor fiscale care erau în derulare în data de 16 martie 2020 – sechestru, terț poprit, etc.

În concluzie, în acest moment,  în funcție de măsura în care a fost afectată fiecare companie de  criza sanitară, dacă are datorii la buget, este important ca acestea să fie gestionate și administrate corespunzător în perioada următoare.

Dacă o companie are datorii la buget în data de 26 octombrie 2020, datorii fie cu termen scadent înainte de 17 martie 2020, fie de după această dată  are variante de gestionarea a situației astfel încât să evite blocajul:

 • plata până la data de 26 octombrie 2020 a obligațiilor fiscale restante  și în acest caz nu se calculează nici un fel de majorare pentru obligațiile fiscale care au avut scadența începând cu data de 25 martie 2020
 • plata în perioada imediat următoare a datoriilor și se vor calcula dobânzi și majorări numai începând cu data de 26 octombrie 2020 și până la data efectivă a plății
 • eșalonarea la plată a datoriilor și plata lunara a unor tranșe egale însă în cazul în care este vorba și despre datorii fiscale anterioare stării de urgență cu siguranță va fi mai dificil de obținut sau poate vor exista soluții

În ultima perioadă, unele organe fiscale au început deja  să trimită prin poștă  o informare cu valoarea obligațiilor fiscale restante la data de 30 septembrie 2020, o faza preliminară a executărilor silite care sunt  cel mai probabil deja pregătite în „pole position„.

Și în finalul acestui articol, imi permit preluarea unei sume pe care nu am avut cum să o verific, însă înclin să cred că este aproape de adevăr sau undeva pe acolo:

Suma totală estimată a se încasa în luna octombrie este de 10.300.000.000 lei,

În concluzie, va fi o perioadă care va solicita mai multă atenție și mai multe strategii. Soluții sunt și pot fi identificate, pot fi aplicate și sunt utile.

De fapt, începe o nouă perioadă în relația cu fiscul. O perioadă în care imposibilitatea/dificultatea de a achita la buget a unei companii trebuie să fie primul semn de alarmă pentru owner.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email