…we simply make it count!

De ce 21 decembrie 2020 este data limită pentru toleranța fiscală?

De o săptămână mediul de afaceri are un nouă perioadă de grație în care își poate gestiona datoriile fiscale din pandemie, perioadă care se finalizează în 25 decembrie 2020 așa cum scrie în actul normativ, respectiv în O.U.G 181/2020.

Dar… în lipsa oricăror alte precizări exprese sau rectificări publicate în Monitorul Oficial, suntem în zona în care Codul de Procedură Fiscală este cel care reglementează termenele.

Așa cum scrie la art. Legea 207/2016 privind C.P.F. este cea care gestionează drepturile și obligațiile privind administrarea creanțelor fiscale datorate bugetului de stat consolidat.

Toate obligațiile fiscale restante la care face referire O.U.G. 181/2020 sunt creanțe fiscale datorate la bugetul și dacă pentru orice termen din cursul anului sunt aplicabile regulile știute, adică dacă este într-o zi nelucrătoare ultima zi de plată sau de depunere declarații este următoarea zi lucrătoare, pentru luna decembrie sunt prevederi specifice la art.155 din C.P.F care stabilesc fără echivoc ca și scadență data de 21 decembrie pentru orice creanță fiscală fiscală reglementată de Codul Fiscal sau de alte legi.

Este important ca această dată să fie setată corect și este important ca orice facilitate, suport sau ajutor primit de la stat să fie acceptat si utilizat la maxim în favoarea celor care plătesc taxe.

Până la urmă … toate facilitățile acordate prin O.U.G 181/2020 fie că vorbim de faptul:

  • că nu se calculează penalități
  • că se suspendă sau nu se încep executările silite fiscale

de eșalonarea simplificată pe douăsprezece luni , fără garanție

sunt atât pentru companii cât și pentru persoane fizice.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email